Verlof in eigen hof!

De vakantie is op gang getrapt. Deze zomer ziet er, door de corona-maatregelen, misschien iets anders uit dan de vorige zomers, maar met deze originele thuistips van 5A heb je altijd iets te doen. Laat je in een reactie weten welke tips je reeds uitprobeerde? Fijne vakantie!

 1. Verzamel nieuws over familieleden, buren en vrienden. Maak met een kartonnen doos een televisiescherm. Ontwerp het logo van jouw zender en presenteer jouw programma voor de gezinsleden.
 2. Zoek een tennisraket en een tennisbal. Hou de bal zo lang mogelijk in de lucht. Wat is jouw topscore?
 3. Maak jouw meest kunstige schilderwerk met slechts 3 kleuren. Als er meerdere familieleden meedoen, kan je ze daarna tentoonstellen voor het gezin.
 4. Slaap buiten in een tent of op de trampoline.
 5. Zoek online of in een kookboek een recept dat gemakkelijk is voor kinderen. Zoek alle ingrediënten bij elkaar en ga aan de slag. Zorg dat er altijd iemand in de buurt is waar je hulp aan kan vragen.
 6. Maak zelf een gezelschapsspel. Begin met het spelbord, kies een leuke vorm. Vervolgens maak je het spelreglement (valkuilen, plaatsen vooruit, neem een kaart, …) en de vragenkaartjes. Nu nog enkele pionnen en je bent klaar om het spel uit te testen.
 7. Noteer 3 van je favoriete kinderfilms op een briefje. Trek 1 briefje en geniet van een nostalgisch rustmoment. Met popcorn erbij maak je de filmvoorstelling helemaal af!
 8. Met enkele bankjes, stoelen, blokken, … maak je een parcours in de tuin. Over, onder, tussen, … Hou een scorebord bij van wie het parcours het snelst kan doorlopen.
 9. Maak een wandeling en neem onderweg foto’s: een monument, dieren, in een bos, de wolken, …
 10. Bedenk een eigen cocktail met zomerse ingrediënten. Voorzie een kleurrijk rietje en geef de cocktail een zelf bedachte naam. Laat je gezin meegenieten.
 11. Plant een zaadje van een boom, een bloem, een plant, … en verzorg het heel de vakantie. Kijk eens naar de evolutie op twee maanden tijd!
 12. Schrijf zelf een liedjestekst (eventueel op de melodie van een lied dat je goed kent). Durf je het ook op te nemen met een spraakrecorder? Je eerste single is klaar!
 13. Maak een stopmotion video, een tiktok, een film met je huisdier in de hoofdrol, …
 14. Schattenjacht: spreek met broer/zus/ouders af dat je elk iets gaat verstoppen in huis. Begin beide tegelijk aan de zoektocht. Wie vindt het voorwerp het snelst terug?
 15. Lekker ouderwets: zoek een kaartspel en bouw een zo hoog mogelijke toren. Hoeveel kaarten gebruik je en hoeveel verdiepingen heb je kunnen maken?
 16. Zoek voldoende acteurs, iedereen krijgt een rol, schrijf een toneeltje, oefen jouw rol in en geef een voorstelling aan je gezin.
 17. Zoek een oude foto van jezelf (als baby, als kleuter, …), zoek kledij in dezelfde kleuren die er sterk op gelijken, neem dezelfde pose aan als op de foto en maak hem opnieuw. Leg beide naast elkaar.
 18. Ga op wandeltocht en zorg dat je zeker 5x een huis met huisnummer 7 tegenkomt.
 19. Trek op tocht door jouw straat en tel het aantal huizen. Maak aparte briefjes met mopjes voor elke brievenbus en draag ze rond. Bezorg jouw buren een lach!
 20. Een druilerige dag? Regenweer? Zoek een leuke, rustige plaats en bedenk een verhaal. Schrijf je eigen boek!
 21. Neem een tekenpotlood, een wit tekenblad en een harde kaft. Zet je op een rustige plaats (binnen, buiten, in een park, …) en teken wat je ziet.
 22. Reünie-dag: probeer al je klasnoten (en meester/juf) vandaag te bereiken met het sturen van een foto, een telefoontje, een mail, een bericht, …
 23. Kamer make over: maak slingers, druk nieuwe foto’s af, hang knutselwerkjes op, … en geef je kamer een opfrisbeurt.
 24. Hou een stripuitwisselingsproject! Je bezorgt 10 strips aan een vriend(in)/buur/familielied en vraagt er 10 in ruil die je nog nooit las. Bezorg ze daarna natuurlijk terug.
 25. Zoek op het internet enkele goocheltrucs op. Test ze uit en geef een goochelshow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *